Leibomen voor privacy

Het woord Leiboom is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Het betekent een muur van fruit creëren. Dat wordt gedaan door een raamwerk te creëren om de ledematen van de vruchtdragende plant te ondersteunen. De structuur kan vrijstaand zijn, in het midden van een gazon of tuinperceel; of het kan tegen een bestaande (bij voorkeur op het zuiden gerichte) muur worden geplaatst die voor warmte en beschutting zorgt, zoals vaak wordt gedaan in meer noordelijke gebieden.

In beide gevallen heeft de Leiboom een rechtopstaande paal (minimaal 10 bij 10 cm in doorsnede) op een onderlinge afstand van 10 voet, tot een hoogte van ongeveer 1,80 m, en bij voorkeur georiënteerd om de hele dag zon te krijgen. Deze palen moeten zeer stevig worden verankerd, omdat ze enorme fysieke krachten moeten opvangen. U kunt voor dit deel van de operatie gebruik maken van de diensten van een ervaren landschapsaannemer. Als de palen eenmaal zijn geplaatst, worden horizontale draden met verticale intervallen van ongeveer 15 inch langs de palen gespannen. De palen aan beide uiteinden hebben diagonale steunen die aan de grond zijn bevestigd om hen te helpen de krachten te bestrijden die ze uiteindelijk zullen ondersteunen. Het spannen van de draden is wederom een ​​technisch karwei. Als u geen draadzeven heeft, moet u deze huren of een professional inhuren: in het begin kan het spannen van de draden bevredigend lijken, maar ze zullen niet genoeg spanning hebben en zodra het fruit begint te groeien, zullen de draden doorhangen.

Als de Leiboom is aangelegd, kunt u op gezette tijden fruitbomen planten langs de omheining. Appels en peren worden het meest gekozen, hoewel abrikozen ook geschikt zijn. Er zijn mensen die leibomen gebruiken voor het kweken van zacht fruit, hoewel je het misschien als een verspilling van moeite zou beschouwen om zo’n geconstrueerde structuur te bouwen alleen om bramen of frambozen te ondersteunen.

De bomen kunnen op twee manieren worden getraind. In beide systemen laat men de stengel rechtop groeien. Het verschil zit in de behandeling van de zijtakken. In het ene systeem worden deze aan de draden vastgemaakt terwijl ze horizontaal groeien, zodat er bij de oogst een lint van fruit langs de lengte van de draad loopt. In het andere systeem worden de zijtakken, nadat ze een korte afstand aan de horizontale draad zijn vastgemaakt, naar boven geleid, waardoor een ‘U’-vorm wordt gevormd. Naarmate de zijtakken naar boven groeien, worden ze vastgemaakt aan opeenvolgende draden. In dit systeem wordt de laagste lateraal de grootste afstand horizontaal getraind en de hoogste lateraal de kortste, waardoor wordt vermeden dat zijstukken elkaar kruisen wanneer ze naar boven worden getraind.

De reden voor al deze moeite is dat leivruchten, die gelijke hoeveelheden licht ontvangen en vrij circulerende lucht, een zwaarder gewas voortbrengen dan dezelfde boom die als een struik zou groeien. Op grotere eigendommen kunnen leibomen ook helpen bij het vormen van tuin “kamers”, of om zones af te bakenen.

leibomen kopen kan je hier doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *