Alles over het tuinhuis met plat dak

Een tuinhuisje is een fantastische investering! Je kunt je gereedschappen makkelijk opbergen, lekker beschut in de tuin zitten ongeacht wat het weer doet en het zorgt ook voor een sfeervolle tuin. Een tuinhuis met plat dak is helemaal ideaal, omdat je geen loze en onbenutte ruimtes hebt. Dat wel het geval is als je kiest voor een huisje met een puntdak. Een bijkomstig voordeel is dat je geen vergunning nodig hebt, omdat een tuinhuis met plat dak niet in de hoogte wordt gebouwd. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Maar is een huisje met een plat dak ook de beste keuze. Lees snel onze blog en oordeel zelf!

Plat dak is tegenwoordig vele malen beter

Veel mensen twijfelen nog wel of een plat dak wel zo’n goed idee is. De reputatie is immers niet zo best, maar dan praten we wel over de techniek van jaren geleden. Sindsdien zijn ontwerpen en materialen flink verbeterd en een plat dak doet zeker niet onder voor een puntdak. Het is nog altijd wel een nadeel dat het in het huisje flink heet kan worden als de zon vol op het platte dak staat. 

Het dak van een tuinhuis met plat dak is niet 100% vlak

Een plat dak is nooit 100% vlak en dat geldt ook voor een tuinhuis met plat dak. Er is een minimale helling aanwezig, zodat het water makkelijker kan verdwijnen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je met platte daken last krijgt van plassen water. Die een tuinhuis enorm kunnen belasten en zelfs schades kunnen veroorzaken. Wanneer je voor een kant en klaar bouwpakket kiest wordt hier al rekening mee gehouden, maar als je zelf aan het klussen slaat moet je er dus wel rekening mee houden dat het platte dak niet volledig vlak komt te liggen.

Maak goede keuzes met betrekking tot de materialen

Het is een open deur die we intrappen, maar je moet altijd voor de juiste materialen kiezen. De juiste houtsoort en de juiste dakbedekking kunnen voor een wereld van verschil zorgen. Bij kant en klare bouwpakketten kun je ervan uitgaan dat je het beste materiaal krijgt voor het geld dat je betaalt, maar als je zelf iets gaat ontwerpen en de materialen bij elkaar verzameld, moet je jezelf dus wel goed inlezen zodat je ook de juiste keuzes kunt maken. Slecht materiaal of een constructiefout kan het plezier van een tuinhuis met plat dak letterlijk en figuurlijk in het water laten vallen.

Besparen op tuinhuis met plat dak

Een tuinhuis met plat dak is een stuk goedkoper dan een huisje met een puntdak. Dat heeft te maken met het feit dat je geen grotere en moeilijkere constructie en dakpannen nodig hebt. De rubberfolie EPDM dat je op een plat dak gebruikt is relatief goedkoop en ook nog eens duurzaam. Je kunt er jarenlang van genieten. Je zou eventueel naar nog goedkopere oplossingen kunnen kijken, maar dan loop je wel meer risico op lekkages en waterschades.